İçerik Başlıkları
Ciklet Balığı Nedir?
C iklet balığı adında bir balık türü yoktur. Sadece Sihlid adında türü ile bilinmektedir. Sihlid balıkları yani ciklet balıkları levrek balığı cinslerinden, türlerinden gelmektedir. Ana vatanı Afrika Kıtası ve Güney Amerika olarak bilinir.Tatlı su balıklarıdır. Güzel ve canlı renklerinden dolayı ülkemizde Ciklet balığı adını almıştır. Ciklet balıkları çeşitli renklere, boyutlara ve desenlere sahip balık türlerine sahiptir. Korumacı bir balık türü olarak bilinmektedir. Özellikle kendi bölgelerini oldukça fazla korumaktadırlar. Bu nedenle akvaryumda kendi türlerindeki balıklarla bırakılması gerekir. Akvaryumda yaşamak için en uygun olan ve en dayanıklı balıklar olarak bilinmektedir.
Ciklet Balığı Nasıl Beslenmelidir?
Ciklet balıkları türlerine göre hem et ile hem de ot ile beslenmektedir. Dolayısı ile ciklet balığının beslenmesi de hangi cins ciklet balığının seçilmesine göre değişmektedir. Misal; sarı prenses ve zebra ciklet balıkları otoburdurlar. Akvaryumculardan Ciklet balıkları için özel üretilmiş granüllü yemlerle özellikle kaz ciğeri olarak bilinen kırmızı renkli yem, dondurulmuş veya kurutulmuş karides, tubifeks solucanları ile de besleyebilirsiniz. Sağlıklı ciklet balıkları beslemek için tek çeşit yem değil de farklı çeşitli yemlerle besleyebilirsiniz. Elinizde canlı yem ve bitkisel yemde mutlaka bulunmalıdır. Günde iki kez beslenmelidir. Eğer fazla yem verirseniz doyduğunu anlamadığı için ölebilirler.
Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır
Balıkların sağlıklı yaşayabilmesi için Ciklet balığı yetiştirmeye başlamadan evvel ilk olarak akvaryum oldukça iyi seçilmelidir. Genel olarak kaç balık besleyeceksek ona göre bir akvaryum seçmeliyiz. Bir çift çiklet balığı için akvaryumun 15-20 litre olması gerekir. Aynı zamanda, akvaryum içerisindeki oksijen oranında iyi olmasına dikkat etmeliyiz. Ciklet balıklarını akvaryuma yerleştirmeden önce akvaryumu test etmeliyiz. Ciklet balığı bakımı için, akvaryumun filtreleme temizliği de oldukça önem arz etmektedir.
Ciklet Balığı Akvaryumu İle Alakalı Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ciklet balığı bakımı yapılacak olan akvaryumun taban kısmının kumla kaplı olması gerekir. Akvaryum tabanının kum ile kaplı olması, ciklet balıklarının kendilerini doğal ortamında gibi sanmasını sağlamaktadır.
- Akvaryumun içerisine güzel süs bitkileri ve eşyaları bırakabilirsiniz. Özellikle ciklet balıklarının Akvaryum içerisine yerleştireceğimiz kayalıkları birden fazla olması gerekir. Zira bu kayalıklar aparatlar ciklet balıklarının saklanması ve çiftleşmesi için doğal bir ortamın yaratılmasını sağlar.
- Ciklet balıklarının bulunduğu akvaryumun temizliğinide çok dikkat etmeliyiz ve bu sebeple filtreli akvaryumlar iki ayda bir olmak üzere temizlenmelidir. Aynı zamanda akvaryum ile beraber filtrenin de temizlenmesi çok önemlidir.
- Ciklet balıklarının akvaryum sularının itinayla hazırlanması, balıkların uzun ömürlü yaşayabilmesi açısından oldukça ehemmiyetlidir. Ve ciklet balıkları ile alakalı olarak akvaryum suları 25 veya 30 derece arasında olmalı ayrıca akvaryum suyunun PH oranı 8,5 ve 9,5 PH arasında olması gerekmektedir.
Ciklet Balıklarının Üremesi
Ciklet balıkları diğer balıklara istinaden üremesi farklıdır. Yumurtlayarak çoğalan balıklar arasında yer almaktadır. Fakat bu balıkların üreyebilmeleri için stresten uzak, sakin bir ortamın olması lazım. Aksi takdirde yumurtlama, başka bir deyişle faize olmayacaktır. Ciklet balıklarının üreyebilmesi için; erkek ve dişi balıkların yalnız bırakılması gerekir.
Ciklet Balıklarının Yumurtlama Dönemi
Ciklet balıkları, yumurtlama döneminde daha da korumacı olan olan bir balık türüdür. Erkek Ciklet balıkları her daim aralıksız olarak çiftleşme isteğindedirler ve bu sebeple, yumurtlama döneminde erkek ciklet balıklerı dişi çiklet balıklarının yanında olması gerekmektedir. Aksi takdirde erkek ciklet balıkları yumurtalara zarar vermektedir. Bu balıkların kuluçka zamanları çevre sartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle kuluçka zamanları çevre şartlarına göre 15 gün ile 25 gün arasıdır. Bu süre boyunca ise dişi ciklet balığı ağzında kuluçkaladığı yumurtaları zamanı geldiğinde ağzından dışarı çıkarmaktadır. Bazen bu geçekleşmeyebilir. Bu durumda müdahale etmemiz gerekmektedir. Eğer anne ciklet balığına müdahale etmezsek yavrularını yutar.
Ciklet Balık Türleri
- Yunus Ciklet (Mavi Cichlid)
- Sarı Prenses
- Limon Ciklet
- Zebra Çiklit
- Portakal Ciklet