İçerik Başlıkları
Hıdırellez Nedir? Hıdırellez Ne Zaman Kutlanır?
Bu makalede hıdırellez nedir ve hıdırellez ne zaman kutlanır bilgilerinin yanında bu konu ile alakalı daha birçok bilgiye yer vereceğiz. Akıllara ilk olarak doğanın canlanması, bolluk, bereket, her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor. Farklı gelenek ve kültürlerde Hızır ve İlyas Peygamberlerin buluştukları ve baharın müjdeleyicisi olarak görülen bu gün “Hıdırellez” ismiyle her sene kutlanmaktadır.
Hızır yada Hıdır ve İlyas peygamberler Yeryüzünde bir araya geldikleri gece birbirlerini bulmak için gül kokusunu takip ederlermiş, gül ağacının altına bakarlarken yazılmış olan dilekleri, çizilmiş olan resimleri görür, onlara dokunur ve kabul olması için dua ederlermiş.
Hıdırellez Ne Zaman Kutlanır?
Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs gecesinden 6 mayıs tarihine kadar kutlanır. Günümüzde Hristiyanlar baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak da kabul ederler. Bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St. Georges günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdırellez’in Diğer İsimleri
Anadolu’nun farklı yörelerinde kutlanmakta olan Hıdırellez bayramı için, Hızır ile İlyas, İderlez, Eğrice, İlkyaz, Mantifer, Mar Curcos, Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez gibi adlar da verilmiştir.
Hıdırellez Nasıl Kutlanır?
Nevruz bayramında olduğu gibi eskilerden kurtulmak, geçmişi geride bırakmak için ateş yakılır. Niyet ederek üzerinden atlanır. Günümüzde de uygulanan tütsü yakmakta aynı etkiyi gösterir. Ateşin üstünden atlayan kişi, üstün de biriken kötü enerjiyi yakmakta ve dolayısıyla hafiflemektedir.
Balkonunuza ağzı açık cüzdan, bozuk paralar ya da para resimleri koyarak bereketinizin artmasını dileyebilirsiniz. Dileklerinizi bir kâğıda yazın ve bir keseye koyun, içine bozuk para koyun. Kesenizi bulabilirseniz gül ağacına, yoksa bir ağaç dalına, pencerenizin önüne tutturun. Koyduğunuz para bereket parası olarak cüzdanınız da taşıyabilirsiniz. Kesenin yanı sıra bahçenize, balkonunuza, deniz kıyısında ya da ağaçlık yeşil yerlere küçük taşlarla, tebeşirle, benzer bir araçla hayallerinizi resmedin. Evlenmemiş kızlardan alınmış yüzük, kolye ve boncuk gibi değerli eşyalar içi su dolu olan çömleğin içine koyulup, çömleğin ağız kısmına yeşillik bırakılarak üstü kırmızı başörtü ile örtülüp kilitlenerek gül ağacının dibine bırakılmaktadır. Bir sonraki gün çömlek başında toplanan bekar kızlardan birinin üstünden kilit açılarak dualar eşliğinde çömlek içindeki eşyalar çıkarılıyor. Sabah erkenden kalkıp kesenizi, dilek listenizi alın. Gidebiliyorsanız deniz kıyısına, denizden uzaktaysanız akarsu yanına veya göle gidin ve suya atın.
Anadoluda Hıdırellez Gelenekleri
Hıdırellez günü Anadolu’nun farklı yerlerinde isteklerin ve duaların kabul olunması için sadaka verilir, oruç tutulur, kurban kesilir. Beyaz elbiseler giyilerek güneş doğmadan hemen önce yeşil ve bol sulu kırlara gidip hep beraber eğlenilir. Kutlamalar genellikle bir yeşillik alanda, su kenarında, bir türbe ya da yatırın yanı başında yapılmaktadır. Bu gibi alanlara bu sebeple “Hıdırlık” denildiği de olmuştur. Hıdırellez günü yoğurt çalınır ama içine maya koyulmaz. Eğer maya konulmadan yoğurt tutarsa eve Hızır gelmiş demektir. Hıdrellez günü çiy damlaları ile mayalanıp elde edilen yoğurt, bir yıl boyunca damızlık yoğurt olarak kullanılır. Bu yoğurdun üzerine nazar değmemesi için çörekotu bırakılır. Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur. Hıdırellez akşamında evde bulunan aile bireyi için, 7 tane nohut veya 7 tane fasulye dikilir. İnanışa göre yıl boyunca kişinin başına gelecek tüm kötülüklerin bu fasulyenin veya nohudun başına geleceğine inanılırdı.
Hıdırellez de ayrıca evinizde güzel kokular yakabilirsiniz. Adaçayı, günlük tütsülerle enerji temizliği yaparak, üzerinizdeki eskimiş ve ağırlaşmış kötü enerjilerden kurtulabilirsiniz.
Hıdırellez Günü Yapılması Uygun Görülmeyen Davranışlar
Hıdırellez inanışına göre yapıldığı zaman bolluk, bereket, sağlık, şans getirmeyeceğine inanılan davranışlar da bulunuyor.Doğaya ve hayvanlara zarar verilmemesi, boya badana yapılmaması, süt sağılmaması, dikiş dikilmemesi, çamaşır yıkanmaması, un elenmemesi, makas tutulmaması gibi inanışlar da yer alıyor. Ayrıca Hıdırellez’de içki içilmez, kumar oynanmaz.
Hıdırellez Duası
Bismillahirahmanirahim
Bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
Kerim kerem allah
Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah
La ilaha illallah Muhammeden resullullah
Yetiş imdadıma Hızır ile
Allah Birsin sen kulla mişersin
Biz gibi kulların yardımcısı sensin
Hızır deryada erdim murada amin
5 mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs sabahında ise 40. okunup duası yapılıyor.
“Allahümme rabbühü ya halkalhalas muhammedin resulullah yetiş imdadıma ya hızır ya ilyas”
bu dua 40 defa okunuyor.
Bismillah! maşaallah la kuvvete illa billah, maşaallah külli niyme tin minallah maşaallah elhayrü küllihi biyedil lahi maşaallah la yus rifüsuue illallah
Allah’ın ismiyle başlarım, Allah neyi dilerse o olur. Kuvvet ve kudret ancak Allah’ındır. Allah neyi dilerse o olur. Her nimet Allah’tandır. Allah neyi dilerse o olur. Hayrın tamamı Allah’ın kendi kudretindendir. Allah neyi dilerse o olur Fenalıkları insanlardan defeden ancak Allahü Teâla’dır. Hızır Aleyhi selam yaptığı bu duanın neticesi ile kendisine Abı hayat suyunun yeri gösterildi. Bu sudan içince kıyamete kadar ömrü uzatılmış oldu Böylece Hz Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’ın ümmetinden olma şerefine nail oldu.
“Allahümme ya Rabbi Cebrâîle ve Mîkâile ve İsrâfile ve Azrâile ve İbrahime ve İsmaile ve İshaka ve Yakube ve münzilel berakâti vet Tevrâti vez-Zebûri vel İncili vel Furkan. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim. Lâ ilâhe illallahül melikül hakkul mübin. Muhammedü-Resülüllahi sadikul va’dil emin. Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Hayyu, Ya Kayyum, Ya zel Celali vel İkram. Es’elüke ya Rabbel arşil azimi en yerzükani rizkan halalen tayyiben birahmetike ya erhamer Rahimin. Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernüş, Debernüş, Şazenüş, Kefetatayyuş, Kıtmîr.“